Tai chi chuan

Taichi opzettelijk verkeerd doen

Tai chi chuan

Door te proberen de Taich-bewegingen goed te doen, ontstaan er allerlei spanningen in het lichaam. Hoe ik merkte dat het verkeerd-doen ontspannend werkt.

Enige tijd geleden merkte ik verschillende pijntjes in mijn rug. Terwijl ik mijn aandacht erbij hield om erachter te komen wat er nu precies gebeurde, merkte ik dat allerlei spanningen de pijntjes veroorzaakten. Toen ik verder voelde wat er aan de hand was, kwam ik erachter dat mijn spieren niet allemaal dezelfde bewegingen aan het doen waren. Ik was soms tegengestelde bewegingen aan het doen, op hetzelfde moment.

Ik probeerde bijvoorbeeld om mijn lichaam recht vooruit te houden. Maar een deel van mij was niet rechtuit, maar keek opzij. Weer een ander deel van mij corrigeerde dat en dwong mijn lichaam om niet opzij te kijken, maar om hoofd en lichaam rechtuit te houden. Het gevolg was spanning. En Taichi gaat over ontspannen zijn.

De reden waarom ik mijn houding corrigeerde, was natuurlijk om mijn houding en bewegingen correct te doen. Dus bedacht ik, dat wat ik zou kunnen doen, was mezelf toe te staan de bewegingen verkeerd te doen.

Ik stond mijn lichaam toen toe om opzij te bewegen, wanneer ik eigenlijk recht vooruit zou moeten kijken. Ik liet mijn lichaam buigen, als het eigenlijk rechtop zou moeten zijn. Terwijl ik zorgvuldig en zo compleet mogelijk voelde wat ik nu deed, losten deze neigingen op. En de spanning die erdoor veroorzaakt werd, ging weg.