Droge lippen

Droge lippen en emoties

Droge lippen

Droge lippen lijken een puur fysiek probleem. Maar ik merkte dat dit door spanning in de lippen veroorzaakt kan worden en veel met emoties te maken heeft.

Toen ik droge lippen had, en mijn lippen voelde om uit te vinden wat er precies aan de hand was, merkte ik dat er eigenlijk aardig wat spanning in zat. Het leek me dat het best mogelijk kon zijn, dat de spanning veroorzaakte dat mijn lippen droog werden, door het afknijpen van mijn lippen. En het leek me dat emoties die ik niet voelde daar de oorzaak van zouden kunnen zijn.

Door het enigszins ontspannen van mijn lippen liet ik het mezelf toe te voelen wat voor emotie er opkwam. Ik merkte kwaadheid, die te maken had met een conflict dat ik met iemand had. Ik voelde me alsof ik hem indringend wou overtuigen van mijn gelijk, met luide stem. Maar tijdens het conflict zelf was ik toch minder luid geweest.

Uit ervaringen in het verleden had ik geleerd dat deze houding niet zo zinvol was, voor mij. Maar de tendens het te doen was er nog steeds. Ik onderdrukte het, om me op een meer gepaste manier op te stellen.

Door het mezelf toestaan van de emotie en andere gevoelens die met het conflict te maken hadden (zonder echt luid te praten) lukte het in deze staat te gaan. Op een zeker moment voelde ik mezelf ontspannen, de kwaadheid was weg. Na een paar seconden kwamen soortgelijke emoties op, die ik op dezelfde manier doorwerkte. Na hier een tijdje mee bezig te zijn geweest, voelde ik me kalmer en ontspannener als daarvoor.

De volgende dag waren mijn lippen duidelijk minder droog.