Toilet

Emoties die constipatie veroorzaken

Toilet

Hoewel constipatie fysieke oorzaken kan hebben, zijn het vaak bepaalde emoties die maken dat je lichaam ontlasting binnenhoudt.

Niet in staat zijn om te poepen kan vervelend zijn, omdat je weet dat je lichaam dat toch met regelmaat moet doen.

Mensen zoeken vaak naar een fysieke oorzaak voor constipatie. En dat is goed, want vaak is het je voedingspatroon, een tekort aan lichaamsbeweging, of zelfs een ziekte die het veroorzaakt. Te weinig vezels in je voeding, of te weinig drinken, zijn veel voorkomende oorzaken. Voldoende hoeveelheden groente en fruit eten, of volkorenproducten, zou het heel goed kunnen oplossen.

Frustraties

Maar vaak zijn er emotionele oorzaken. Meestal heeft dat ermee te maken dat je je vaak gefrustreerd voelt.

Het gevoel van iets willen doen, maar tegengehouden worden, zit niet alleen in je hoofd, maar in je hele lichaam. Het heeft invloed op je spijsvertering en je ontlasting in het bijzonder. Wanneer je je vaak gefrustreerd voelt, kun je ook constipatie hebben.

Er kunnen bepaalde situaties zijn waarin je veel frustratie ervaart. Als de dingen op je werk niet soepel verlopen, bijvoorbeeld, kan het zijn dat het je niet lukt om op je werk je ontlasting te doen. Tijdens weekenden, of wanneer je vrij bent, heb je dan ineens geen last meer van constipatie.

Kwaad worden om een doorgang te forceren

Wanneer je kwaad wordt om je een weg door de obstructie te forceren, dan kan dat helpen of de dingen juist erger maken. Soms is krachtig optreden gewoon wat je nodig hebt, als je bijvoorbeeld onnodig voorzichtig bent geweest. Maar je zou ook dingen kapot kunnen maken, wat dan weer nog meer frustratie veroorzaakt. Een conflict kan erger worden, een sleutel zou kunnen afbreken.

Wanneer je het gevoel hebt niet te kunnen poepen, maar het voelt alsof er duidelijk wel iets uit moet, kan kwaad worden en je lichaam dwingen om te poepen tot gevolg hebben dat er weefsel scheurt. Dat heet een annaal fissuur. Je zult dan precies weten waar de amerikaanse uitdrukking 'pain in the ass' vandaan komt, omdat dit erg pijnlijk kan zijn en vele maanden kan duren. Ga naar je huisarts als dit gebeurd is.

Emoties verwerken

Om om te gaan met gevoelens van frustratie kan het zinvol zijn je emoties te verwerken. Je krijgt dan niet alleen meer inzicht in wat er precies aan de hand is, maar de emoties zullen uiteindelijk ook minder intens worden, wat je ontlasting gemakkelijker maakt.